Rond 1900 broedde de goudplevier (Pluvialis apricaria) in Nederland in kleine aantallen in de heidegebieden van de Peel en in Drenthe. Mede door ontginningsactiviteiten is hij als broedvogel in Nederland uitgestorven, daarom staat deze vogel op de Rode Lijst.
In Nederland en Belgiรซ zijn goudplevieren het meest in het voorjaar (maart-april) en in het najaar (september-november) te zien wanneer grote aantallen neerstrijken op weilanden en akkers. Deze trekvogels broeden ’s zomers in Scandinaviรซ en Rusland.
In het begin van de twintigste eeuw nog een regelmatige broedvogel (tot en met 1937). Daarna zijn er nog incidentele broedgevallen geweest; het laatste broedgeval dateert uit 1974. Hervestiging van goudplevieren is onwaarschijnlijk, omdat een naburige Duitse populatie zeer klein is en er in Nederland te weinig geschikt broedgebied is.
Het was m’n eerste waarneming van dit mooie pleviertje. Helaas waren het maar 2 stuks…
Hoi Geert,
laat ik deze mooie vogel nou ook gefotografeerd hebben ๐ Komen in mijn nieuwe blog welke ik een deze dagen ga plaatsen. Het is een prachtige vogel om te zien.
Groetjes, Helma
Inderdaad een prachtig vogeltje, Helma en helemaal als de zon op het verenpak schijnt.
Groet, Geert
Een prachtige plevier! Beide foto’s vind ik prachtig! Helaas heb ik hem nog nooit geheel in zomerkleed gezien. Fijn weekend, groet, Maria
Inderdaad een prachtig vogeltje, Maria.
En een snelle loper trouwens, ๐
Groet, Geert.