Project Havik

Zoals al beloofd in het vorige blog, nu het resultaat van een langer project van een vogel die al erg lang op mijn verlanglijstje stond: de Havik.
 
Een Havik is geen vogel die je vaak tegenkomt en dat beperkt het aantal mogelijkheden qua fotografie natuurlijk enorm. Eigenlijk blijven er maar 2 opties over… een hut huren waar de Havik zich (hopelijk) regelmatig laat zien, of zelf ‘iets’ organiseren.
Ik ben dus voor het laatste gegaan. ๐Ÿ™‚

Het was een paartje Haviken die ik al vanaf eind maart heb gevolgd. Ik heb vooral in het begin meerdere wildcamera’s gebruikt om te leren waar je uiteindelijkย een redelijke kans maakt om ze te zien.
Het waren een paar plekken die in het bos frequent werden gebruikt als plukplaats en naar later bleek was dat ook de plek waar de twee jonge Haviken zich af en toe lieten zien… Een omgevallen boom en veel dode takken was mijn fotografieplek en de afstand was ongeveer 30mtr. Ook een paartje Nijganzen toonde interesse in de havikshorst, maar uiteindelijk kwam toch de Havik tot broeden.

Ik heb er veel tijd en moeite ingestoken maar ook veel mooie dingen gezien en geleerd.
Prachtige vogels, maar ze blijven ontzettend alert en dus heel moeilijk te fotograferen; soms pas na 5uur wachten, maar als het dan lukt, vergeet je dat moment niet snel.

Het is indrukwekkend om te zien hoe in verbazend tempo de dons jongen in relatief korte tijd uitgroeien tot imposante juvenielen. Het uiterlijk van de jonge Havik is dan compleet verandert.
Tot de jongen ongeveer 5 weken oud zijn, voert het mannetje prooi aan en het vrouwtje demonteert die prooien tot hapklare brokjes voor de jongen. Na 5 weken beginnen de jongen steeds vaker een dreighouding aan te nemen. (het z.g.n. ‘mantelen’)
De prooi wordt zoveel mogelijk met gespreide vleugels en staart afgeschermd.

Eenmaal uitgevlogen, blijven de de jongen nog ongeveer een maand in de buurt van de horst.
De prooi wordt eerst nog gedurende ongeveer een week door de ouders op het nest gebracht maar na deze periode wordt de prooi (al dan niet gedeeltelijk geplukt) gewoon in het nest bos achtergelaten…
De weg naar zelfstandigheid is nu echt begonnen.

Observeren en fotograferen van Haviken vergt voorzichtigheid en erg veel geduld. Het zeer zorgvuldig met de situatie omgaan was voor mij persoonlijk absoluut een eerste vereiste!
Stomende regen en felle zon en spierpijn van het lange posten… maar het was intens boeiend en fascinerend om gedurende 3,5 maanden een inkijkje te krijgen in het leven van de Havik.

Om de laadtijden van deze site niet te veel te laten oplopen i.v.m. de grote van de bestanden, heb ik bovenstaande video’s via YouTube laten lopen. De kwaliteit van het filmpje kan zoals gebruikelijk via het ’tandwieltje’ rechtsonder ingesteld worden. ๐Ÿ™‚

24 thoughts on Project Havik

  1. Wauw! Met veel bewondering deze blog gelezen en de prachtige foto’s bekeken. Wat een geduld heb je gehad, maar wat heeft het veel mooie momenten opgeleverd. Geweldig dat je dit havik gezinnetje kon volgen. Ook jouw informatie over deze vogelsoort en de jongen vond ik erg interessant. Dus complimenten voor deze blog.
    groetjes Ghita

    • Bedankt voor je reactie Ghita,
      ook nu was het… ‘de aanhouder wint’ Heeel lang wachten af en toe, maar toch kijk ik er met bijzonder veel plezier op terug ๐Ÿ™‚
      Groet, Geert

  2. Wat heb ik van je foto’s en filmpjes genoten, alsof ik zelf in het bos zat met de geluiden eromheen. Grote waardering voor je geduld in alle omstandigheden. Dit project zal je altijd bijblijven denk ik. Wat zijn ze al groot na vijf weken, prachtige vogels!
    Ik sta een beetje in de ruststand, weinig te zien, weinig inspiratie, komt wel weer denk ik.

    groet Willie

    • Dag Willie,
      fijn dat je het leuk gevonden hebt om het blog te bekijken. Omdat ik er bijna dagelijks mee bezig ben geweest gedurende langere tijd, sta ik ook even in de ruststand. ๐Ÿ˜€ En ja… het blijft me zeker altijd bij.
      Hier ook rustig op het moment hoor. Het is de tijd van het jaar. D’r komt vanzelf weer inspiratie.
      Groet uit het warme Stieltjeskanaal,
      Geert

    • Hallo Hilly,
      het was voor mij ook ontzettend leerzaam en natuurlijk super om mee te maken dat je zo’n imponerende vogel kunt fotograferen.
      Groet, Geert

  3. Wauw, wat een indrukwekkend project en zorgvuldig uitgevoerd.
    Dat moet een gigantisch werk geweest zijn, maar de resultaten zijn ernaar. Heel leerzaam en zeker leuk om je foto’s en filmpjes te bekijken.
    Gefeliciteerd met dit resultaat.

    Hartelijke groet, Corrie

    • Bedankt voor je mooie reactie, Corrie.
      Het was zeker een ‘grote klus’ maar voor mij ook heel leerzaam. Veel wist ik wel, maar meemaken in het echt, vergeet je nooit weer.
      Groet uit Stieltjeskanaal,
      Geert

    • Hoi Mirjam,
      goed te horen dat je de foto’s kunt waarderen. Zoals je weet is dit geen vogel die je erg vaak ziet, dus vandaar dat de voorbereiding cruciaal was.
      Groet uit het zonnige Stieltjeskanaal,
      G & R ๐Ÿ˜Ž

    • Dank je wel Peter voor je fijne reactie. Het was zeker de voorbereiding die uiteindelijk tot bovenstaande foto’s heeft geleid. En nogmaals… ik vond het fascinerend om mee te maken. ๐Ÿ˜Š
      Groet uit Drenthe,
      Geert

    • Hoi Hanny,
      het leverde bij mij een aantal kippenvel momenten op. Best imponerende vogels als je ze ‘live’ ziet.
      Groetjes uit het zonnige Stieltjeskanaal,
      Geert

  4. Ik kan me nog herinneren dat je vroeger al veel geduld had, maar dit is subliem!!!!!
    Wat een mooie reportage Geert! Heb het met plezier gelezen en bekeken! Gr! ๐Ÿ‘‹๐Ÿ‘‹๐Ÿ‘‹

    • Hoi Maureen,
      fijn van je te horen. Geduld moet je inderdaad hebben bij dit soort ‘projecten’ ๐Ÿ˜Ž Als je na verloop van tijd resultaat gaat zien, vergeet je de spierpijn enz…..
      Groetjes uit Stieltjeskanaal (ook aan de meiden)
      Geert

  5. Wat een geweldige serie! Veel respect voor je geduld. Wat maken die jongen een kabaal! Ik volg hier een zwaluwnest je in onze schuur. Stuk rustiger!
    Genoten van de filmpjes en de foto’s. Groetjes Tineke

    • Dank je Tineke,
      het was ook een hele klus hoor, maar heel gaaf om te doen. Fijn dat je het mooi vindt ๐Ÿ™‚ Ja… het zijn kabaal makers die jonge Haviken. Leuk ook om de zwaluwen te volgen.
      Groet, Geert

Leave a comment