Er gekleurd op staan

Afgelopen week kreeg ik van een buurman via ‘whatsapp’ een berichtje: Geert, ik weet het nu zeker; hier zit een gele merel…
Op mijn antwoord: zware avond gehad? kreeg ik toch een nauwkeurige beschrijving van een vogel met een erg afwijkende kleur, dus mijn belangstelling was gewekt!
Na zelf even een paar foto’s gemaakt te hebben waren er een paar dingen duidelijk. A: het was een merel en B: het was qua kleur inderdaad een beetje een vreemde vogel…
De vogel leek verder in prima conditie en ook het gedrag was niet anders dan de hem / haar omringende merels. Nu kende ik wel de zgn. leucistische merel, maar dan is de vogel geheel of gedeeltelijk wit.
Leucisme (witheid) komt wel vaker voor bij merels en o.a. ook bij zwarte kraaien. Het is een best wel zeldzame kleurafwijking bij vogels. Vroeger noemde men dat partieel albinisme, maar die term is niet juist. Albinisme is het geheel ontbreken van pigmenten, zulke merels zijn dan helemaal wit en hebben rode ogen.

Leucistische vogels kunnen net zo oud worden als “normale” vogels. Het enige extra risico dat ze lopen is dat ze door hun kleur meer opvallen dan hun gekleurde soortgenoten.

Bij albinisme zijn de risico’s wel groter omdat deze dieren ook nog een slechter gezichtsvermogen hebben.

Maar wat is dan een gele merel? Wanneer het ontbreken van melanine leidt tot gelige of lichtbruine exemplaren spreekt men ook wel over flavisme (geelheid). Bij amfibieรซn en reptielen komt het wel vaker voor, maar voor zover ik weet is het bij wilde vogels erg zeldzaam.

Hoe het ook zij, ‘onze’ gele merel is een zeer opvallende verschijning in de buurt en houdt het, ondanks het afwijkende kleurtje prima vol.

Leave a comment